Het verzamelen van sensordata in de buitenruimte

Het verzamelen van sensordata in de buitenruimte

Als wij het hebben over sensordata, zo vertelt Daan Corver, dan hebben we het simpel gezegd over data gewonnen met sensoren in de openbare ruimte. Door overheden, marktpartijen of individuele burgers. Hierbij kan men denken aan camera’s en sensoren die luchtkwaliteit of geluidswaarden meten. Maar ook aan WiFi-tracking. De toename van het gebruik van sensordata roept bij veel juristen en ambtenaren vragen op. Reden voor Pels Rijcken om het voortouw te nemen om samen van gedachten te wisselen tijdens het congres Inzicht in Digitalisering. Daan Corver bespreekt voornamelijk de rol die die overheid kan spelen rondom het verzamelen en gebruik van sensordata, waarbij hij wordt bijgestaan door Meine Dijkstra. (meer…)

Innovatie en de AVG

Innovatie en de AVG

Marte van Graafeiland en Nina Bontje, advocaten privacyrecht bij Pels Rijcken, gaven tijdens het congres Inzicht in Digitalisering een workshop over de juridische consequenties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft voor nieuwe technologische ontwikkelingen en innovaties. De AVG is sinds 25 mei 2018 van toepassing en heeft als voornaamste doel om de regels over de bescherming van persoonsgegevens van de Europese lidstaten verder te harmoniseren. Hierbij wordt aan de lidstaten ruimte geboden om bepaalde onderdelen zelf te regelen, wat in Nederland heeft geresulteerd in de Uitvoeringswet AVG. (meer…)

Self-Sovereign Consent: regie op je eigen gegevens

Self-Sovereign Consent: regie op je eigen gegevens

In toenemende mate bestaat de behoefte om langs digitale weg, goed beveiligd, gemakkelijk en snel informatie te delen tussen personen en organisaties.
Een belangrijk stap in dit proces is de ontwikkeling van een Self-Sovereign Identity. Dit betekent dat persoonsgegevens van de burger niet langer worden opgeslagen op een bron van de verantwoordelijke of bewerker van die gegevens, maar op een bron van de burger zelf.

Het concept van een volledige Self-Sovereign Identity is nog in ontwikkeling. Het is echter binnen  blockchaintoepassingen wel al mogelijk om de burger zelf de regie te laten voeren op de verstrekking van zijn gegevens. Het concept dat hiervoor bedacht is, heet Self-Sovereign Consent. (meer…)

Persoonsgegevens in de Verenigde Staten; stand van zaken

Persoonsgegevens in de Verenigde Staten; stand van zaken

Zowel op grond van het huidige privacyrecht (Wbp) als op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming die per 25 mei 2018 in werking treedt, is het onder omstandigheden mogelijk om persoonsgegevens van Europese burgers te verwerken in de Verenigde Staten. In de praktijk wordt daarbij vooral gebruikt gemaakt van de mogelijkheden die het EU/VS Privacy Shield en de modelcontracten van de Europese Commissie bieden. Beide instrumenten kwamen recent in het nieuws! (meer…)

Bent u al op de hoogte van de Meldplicht cybersecurity?

Bent u al op de hoogte van de Meldplicht cybersecurity?

Op 3 augustus 2017 verscheen de Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity in het Staatsblad. Bent u net gewend aan de meldplicht datalekken, wordt er alweer een nieuwe meldplicht geïntroduceerd, nu voor ICT-inbreuken. ICT-inbreuken kunnen overigens tevens een datalek zijn; dan kunnen er twee meldplichten gelden. Lees meer…