Technologische ontwikkelingen
door: Tim Gillhaus | 27 november 2019 | Nieuws
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft recentelijk kenbaar gemaakt op welke aandachtsgebieden zij zich in 2020-2023 zal richten. In dit blogartikel benoem ik de trends in de samenleving die een grote impact hebben op de toezichtstaak van de AP, de focusgebieden van de AP en waaraan jouw innovatie moet voldoen. (meer…)
door: Sandra van Heukelom-Verhage en Chayenne van Lavieren | 7 oktober 2019 | Publicaties
In samenwerking met het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen heeft Pels Rijcken de jaarlijkse uitgave verzorgd in de NGB-Reeks, met de titel:
Innovatie en technologie – Juridische vraagstukken in de digitale samenleving
Het boek geeft een overzicht van de uitdagingen waar de bedrijfsjurist tegenaan loopt bij de inzet van innovatieve technologieën. Met een aantal handige tips & trics voor de praktijk van de bedrijfsjurist.
Tijdens het NGB-seminar op 24 september 2019, waar het boek is gepresenteerd, vond tevens een paneldiscussie plaats, onder meer over de vraag in hoeverre Legal is toegerust om bij te dragen aan de digitale ambities van de business.
In dit blog geven wij de inhoud van dit boek kort weer. (meer…)
door: Ameer Muhammad en Janneke Verburg | 23 januari 2019 | Wet- en regelgeving
Aanbieders van diensten met virtuele valuta moeten in de toekomst een vergunning aanvragen en worden dan onderworpen aan toezicht door DNB. Daarmee komen deze partijen – cryptobedrijven – onder het zogeheten integriteitstoezicht, waarbij het toezicht ziet op het voorkomen van terrorismefinanciering en witwassen.
Dat is een van de nieuwe maatregelen die staat in het consultatievoorstel voor de implementatie van Richtlijn 2018/843, die Richtlijn 2015/849 (de vierde antiwitwasrichtlijn) wijzigt en aanvult. Wat houdt deze vergunningplicht in en wat is het gevolg voor aanbieders van virtuele valuta? (meer…)
door: Marte van Graafeiland en Janneke Verburg | 15 januari 2019 | Publicaties
Onlangs heeft het team Innovation, Privacy & Technology van Pels Rijcken de whitepaper Juridische aspecten van AI & machine learning gepubliceerd.
De komende weken bieden wij u met een aantal blogs een inkijk in de diverse rechtsgebieden die in onze whitepaper aan de orde komen. In dit blogbericht gaan wij wat dieper in op Artificial Intelligence in combinatie met het privacyrecht. (meer…)
door: Ameer Muhammad en Janneke Verburg | 7 november 2018 | Wet- en regelgeving
Tot dusver zijn blockchains en activiteiten die daarvan gebruik maken niet gereguleerd, terwijl er wel allerlei interessante juridische vraagstukken spelen. Is regulering van blockchains gewenst, en hoe zou die regulering er uit kunnen zien?
Om die laatste vraag te beantwoorden kan gekeken worden naar Liechtenstein. De afgelopen jaren kreeg de Liechtensteinse financiële toezichthouder (FMA) steeds meer vragen over toepassing van blockchaintechnologie bij financiële transacties. Liechtenstein heeft met het publiceren van een consultatievoorstel op 28 augustus 2018 een eerste stap gezet naar het aannemen van een blockchainwet. Met deze wet wil Liechtenstein minimumvereisten vastleggen voor activiteiten die via een blockchain plaatsvinden.
In dit blog schetsen wij in het kort wat het Liechtensteinse wetsvoorstel inhoudt. En hoe is de situatie in Nederland? (meer…)